در دنیای پر رقابت امروز، هر جزئیات کوچکی میتواند در موفقیت یک کسبوکار تأثیرگذار باشد. یکی از این جزئیات، انتخاب نوع کاغذ مناسب برای چاپ محصولات چاپی است. آیا میدانید که کاغذی که برای چاپ یک کتاب استفاده میشود، با کاغذی که برای چاپ یک پوستر تبلیغاتی استفاده میشود، تفاوتهای بسیاری دارد؟ انتخاب نوع کاغذ مناسب، یکی از تصمیمات مهم در فرایند چاپ است و با توجه به تنوع بالای کاغذهای موجود در بازار، انتخاب مناسب ممکن است کمی گیجکننده باشد. در این مقاله، قصد داریم انواع مختلف کاغذ چاپ را به طور کامل بررسی کنیم تا بتوانید بهترین گزینه را برای پروژه خود انتخاب کنید. همراه ما باشید.
انواع کاغذ مورد استفاده در صنعت چاپ
در دنیای امروز بیش از 3000 مدل از انواع مختلف کاغذ وجود دارد که در صنعت های مختلف از آن ها استفاده میشود. یکی از صنایعی که انواع خاصی از کاغذها در آن استفاده می شوند صنعت چاپ است. در این قسمت در ارتباط با این کاغذ ها با یک دیگر صحبت میکنیم.
کاغذ تحریر
یکی از انواع مختلف کاغذی که زیاد از آن استفاده می شود کاغذ تحریر است. این نوع کاغذ مخصوص چاپ و پرینت دو رو به وجود امده است؛ زیرا مرکب آن از یک طرف کاغذ به طرف دیگر ان نفوذ پیدا نمی کند؛ این کاغذ می تواند در گرماژهای مختلف و متفاوت تولید شود.
کاغذ تحریر مقاومت نسبت خوبی دارد و می تواند در مدت زمان های طولانی سالم باقی بماند؛ که این مسئله این کاغذ را به کاغذی مناسب برای امر بایگانی تبدیل می کند. کاربرد کاغذ تحریر در چاپ کتاب، کراکت، سربرگ های مختلف دفترچه های یادداشت و مواردی از این قبیل هست و از ویژگی های دیگر این کاغذ نیز می توان به این مسئله اشاره کرد که به راحتی می توان بر روی ان به وسیله خودکار نوشت.
در ساخت این کاغذ نیز از خمیرهای شیمیایی و چوب درختان پهن برگ و سوزنی برگ استفاده می شود؛ برای این نوع کاغذ نمی توان هیچگونه پوشش سلفونی ایجاد کرد؛ اما با توجه به نوع خمیر شیمیایی می توان آن را در رنگ های مختلف تولید کرد.
کاغذ روزنامه
نوعی کاغذ دیگر که از آن در چاپ استفاده می شود کاغذ روزنامه هست؛ این نوع کاغذ قدرت جذب بسیار بسیار بالایی دارد. به همین دلیل همانطور که از نامش برمیآید در تولید روزنامه به وسیله دستگاه های افست و لتر پرس استفاده می شود؛در تولید این کاغذ نیز از خمیرهای مکانیکی که اکثرا شامل خمیر چوب و مواد بازیافتی است استفاده می شود؛ این نوع کاغذ بیشتر به شکل رول یا ورق تولید می شود که به دلیل کیفیت پایین آن ها بیشتر در ساخت کاغذهایی که قرار نیست بایگانی شوند مانند قبض ها و مواردی از این قبیل از ان ها استفاده می شود. کیفیت پایین کاغذ روزنامه نیز به دلیل وجود یک سری ناخالصی در الیاف آن به نام لنکنین است.
کاغذ خودکپی
کاغذ خودکپی نوعی کاغذ بسیار جدید و به روز هست که امروزه زیاد از آن استفاده می شود؛ دلیل استفاده از این کاغذ ها نیز خاصیت فوق العاده ان ها است؛ کاغذ خودکپی این خاصیت را دارد که هر چه بر رویش مینویسی در صفحه بعد ظاهر کند.
کاغذ های خودکپی که نام دیگر ان ها کاغذ کاربن لس یا کاغذ NCR نیزهست در گرماژ های 40 تا 240 گرم تولید می شوند که از آنها بیشتر در چاپ فاکتور و کارهای اداری استفاده می شود.
کاغذ گلاسه( مات یا براق)
این نوع کاغذ یک نوع دیگر از انواع کاغذ هایی است که در صنعت چاپ از ان استفاده می شود. این کاغذ یک پوشش براق یا مات دارد؛ از این نوع کاغذ ها در چاپ های رنگی و یا چاپ مجلات استفاده می شود. خوب است بدانید از این کاغذ دو کیفیت در بازار موجود است. کاغذ گلاسه ای که کیفیت بالایی دارد از خاک چینی و مواد معدنی به وجود امده است و کاغذ گلاسه ای که کیفیت پایین تر دارد از خمیر چوب و الیاف بازیافتی ایجاد میشود؛ بدیهی است که کاغذ گلاسه با کیفیت بالاتر قیمت بیشتری نیز دارد.
جالب است بدانید؛ به دلیل سطح صاف و صیقلی این نوع کاغذ ها به ان ها کاغذ Surface Paper نیز گفته می شود. این کاغذ در گرماژ های 90 تا 300 گرم دربازار موجود است.
کاغذ کارتریج
یکی دیگر از انواع مختلف کاغذهایی که در صنعت چاپ از آنها استفاده می شود؛ این کاغذ ها از خمیر چوب و الیاف هایی کوتاه ساخته می شوند که هم برای رسم و هم برای چاپ از آنها استفاده می شود. خوب است بدانید کاغذ های کارتریج جنس نسبتا سختی دارند و به شکل های خشن، نیمه خشن، با پرداخت و بدون پرداخت آن تولید می شود.
کاغذ یا مقوای کرافت
کاغذ یا موای کرافت نوع خاصی از انواع کاغذ محسوب می شود که مقاومت بسیار بسیار زیادی دارد و از سولفات خمیر پالپ تولید می شود؛ جالب است بدانید؛ کاغذ کرافت انواع مختلفی دارد؛ کاغذ کرافت در اغلب موارد به هر دو رنگ سفید و قهوه ای در بازار موجود است که از آنها در صنعت چاپ نیز استفاده می شود.
نکته ی جالب توجه این است که کاغذ کرافت در وزن ها و گرماژ های بسیار متنوع تولید می شود و از آنها علاوه بر صنعت چاپ در تولید جعبه، کارتن ساک های کاغذی، پاکت سیمان و ورق های سه لایه و چند لایه استفاده می شود.
کاغذ انگلیسی نرم
کاغذ دیگری که در صنعت چاپ کاربرد زیادی دارد و همواره از آن به عنوان یک کاغذ چاپ بسیار معروف یاد می شود، کاغذ انگلیسی نرم است. این کاغذ برای چاپ های سیاه و سفید و رنگی استفاده می شود و البته به دلیل نرمی بیش از حد سطح این کاغذها امکان بر آورد طرح های بسیار ظریف و جزئی بر روی آن وجود دارد و بیشتر هم برای چنین چاپ هایی از آنها استفاده می شود.
کاغذ پشت چسب دار
در تکنولوژی ساخت این کاغذ همانطور که از نامش بر میآید از چسب استفاده می شود. یک طرف چنین کاغذی به طور کامل با چسب پوشانده شده و بر روی آن لایه سیلیکونی قرار گرفته که این لایه سیلیکونی پس از انجام چاپ بر روی کاغذ برداشته می شود و می توانید این نوع کاغذ را بر روی هر سطحی بچسبانید.
کاغذ مکانیکی
کاغذ های مکانیکی زیر مجموعه ای از کاغذهای روزنامه هستند؛ با این تفاوت که به خمیر این کاغذ های چاپ مقداری خمیر شیمیایی افزروده شده است. به واسطه خمیر شیمیایی اضافه شده به این خمیر رنگ این کاغذ چاپ تا حد زیادی روشن شده و برای مصارفی مثل چاپ انواع مجلات، چاپ کاتالوگ ها، چاپ بروشور و موارد این چنینی ارزان قیمت دیگر از ان استفاده می شود.
کاغذ شیمیایی
کاغذ شیمیایی نیز زیر مجموعه ای از کاغذ روزنامه محسوب می شود با این تفاوت که در خمیر این کاغذ به جای استفاده کمتر از مواد شیمیایی به شکل 90 درصدی خمیر شیمیایی در آن استفاده می شود. پس می توان گفت این نوع کاغذ شیمیایی استحکام خیلی بیشتری نسبت به سایر کاغذ ها دارد و از رنگ مناسبی نیز برخوردار است. به همین دلیل به عنوان کاغذ تحریر و یا کاغذ های فتوکپی زیاد از آن استفاده می شود؛ اما متاسفانه باید بگوییم این کاغذ کیفیت انچنان بالایی( به اندازه کاغذ چاپ گلاسه) برای چاپ رنگی ندارد و بیشتر کاربردش در همان چاپ سربرگ های اداری و مواردی از این قبیل است.
کاغذ پلاستیکی
این نوع کاغذ یک پوشش پلاستیکی دارد و تنها تفاوتش با کاغذ های دیگر در همین مسئله هست. به همین دلیل قیمت کاغذ های پلاستیکی از سیار کاغذ ها کمی گران تر است. کاغذ پلاستیکی نوعی کاغذ ضد آب محسوب میشود و از آن در تولید کتاب های ضد آب و وسایل کمک آموزشی کوکان مانند نقشه و مواردی از این قبیل استفاده می شود و چاپ آن به راحتی امکان پذیر نیست.
کاغذ مقوایی
کاغذ مقوایی نیز نوعی کاغذ قابل چاپ است که از آن در تولید کاتالوگ، انواع جلد کتاب و مواردی از این قبیل استفاده می شود. وزن این نوع کاغذها غالبا از 150 گرم آغاز می شود و البته می توان با چند لایه کردن آنها مقواهایی زخیم تر از این جنس تولید کرد. این نوع کاغذ های مقوایی در تولید مقوا برای جلدهای صحافی، مقواهای زخیم برای بسته بندی و مقوا برای کتاب بچه ها کاربرد دارد.
کاغذ غیر اسیدی
نوع کاغذ دیگری که در صنعت چاپ زیاد از آن استفاده می شود کاغذ غیر اسیدی است. این نوع کاغذ ها بر خلاف سایر کاغذ ها پی اچ بالا تر از 7 دارند و غیر اسیدی هستند. کاغذهای اسیدی بیشتر برای مصارفی چون نشریات و کاتابوگ ها کاربرد دارند. این نوع کاغذ ها نسبت به کاغذ های اسیدی ماندگاری بیشتر دارند و در مدت زمان های طولانی زرد نمی شوند.
انواع کاغذ چاپ بر اساس کاربرد
کاغذهای چاپ بر اساس کاربرد به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که هر کدام ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند. برخی از مهمترین انواع کاغذ چاپ بر اساس کاربرد عبارتند از:
- کاغذ چاپ افست: این کاغذ برای چاپ افست با کیفیت بالا مناسب است و سطحی صاف و یکنواخت دارد.
- کاغذ چاپ دیجیتال: این کاغذ برای چاپ دیجیتال با حجم کم مناسب است و معمولاً سطحی مات دارد.
- کاغذ چاپ حرارتی: این کاغذ با حرارت تغییر رنگ میدهد و برای چاپ رسید و بلیت استفاده میشود.
- کاغذ چاپ لیزری: این کاغذ برای چاپ لیزری مناسب است و سطحی صاف و کمی زبر دارد.
جمع بندی
در این مقاله، به دنیای متنوع کاغذهای چاپ سفر کردیم و با انواع مختلف آنها آشنا شدیم. از کاغذهای گلاسه براق برای چاپ تصاویر با کیفیت بالا تا کاغذهای تحریر برای چاپ متون، هر کاغذ ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارد. انتخاب کاغذ مناسب، به شما کمک میکند تا به بهترین نتیجه ممکن در پروژههای چاپ خود برسید.