در دنیای امروز که سرعت و دقت در انجام امور حرف اول را میزند، استفاده از ابزارها و فناوریهای نوین بسیار اهمیت دارد. یکی از این ابزارها، کاغذ کاربن لس یا NCR است که به عنوان یک روش سریع و دقیق برای تهیه کپی از اسناد، جایگزین مناسبی برای روشهای سنتی کپیبرداری شده است. شاید نام کاغذ کاربن لس یا کاغذ NCR به گوش شما نیز خورده باشد؛ این کاغذ نوعی جدید و خاص است که همانطور که از نامش برمی آید نیازی به کاربن ندارند و توسط دو شیمیدان بسیار معروف به نام های لاول شلیشر و بری گرین اختراع شده است. در این مقاله، قصد داریم به طور جامع به بررسی کاغذ کاربن لس، مزایا، کاربردها و انواع آن بپردازیم. همراه ما باشید.
کاغذ کاربن لس چیست؟
در زمان های گذشته از روش های مختلفی برای بازنویسی و چاپ کردن دوباره فاکتور ها و کاغذ ها استفاده میشده است؛ که پس از اختراع کاغذ کاربن لس تمام این روش ها تبدیل به استفاده از کاغذ کاربن لس شده است. کاغذ کاربن لس یا No Carbon Required، نوعی کاغذ خاص است که بدون نیاز به کاغذ کاربن، امکان کپیبرداری همزمان اطلاعات را بر روی چند لایه فراهم میکند. در واقع، با استفاده از پوششهای شیمیایی ویژه، نوشته یا طرح روی صفحه اصلی به لایههای زیرین منتقل میشود. بنابراین این کاغذها نوعی کاغذ روکش دار هستند که خاصیت چاپ خودکار دارند و شما بدون نیاز به داشتن کاربن با یک تیر دو نشان میزنید و روی دو کاغذ دیگر نیز می نویسید؛ البته خوب است بدانید که این نوع کاغذ ها بر خلاف انواع کاغذهایی که ممکن است تا الان آن ها را شناخته باشید تاریخ انقضاء دارند و پس از گذشت یک مدت زمان مشخصی خاصیت آن ها از بین میرود.
روش کار کاغذ کاربن لس
در قسمت قبلی در ارتباط با اینکه کاغذ NCR چیست؛ با یک دیگر صحبت کردیم؛ اما شاید برایتان سوال باشد این نوع کاغذ چگونه کار میکند؟ در این قسمت به این سوال پاسخ میدهیم.
باید بگوییم در میان لایه های مختلف کاغذ در این نوع کاغذ ها یک سری کپسولهای میکروسکپی وجود دارد که این کپسول ها باعث انتقال جوهر به صفحه های بعدی میرود؛ به این ترتیب که وقتی فردی روی یک کاغذ مینویسد در اثر فشار خودکار بر کاغذ این کپسول ها شکسته میشود و جوهر به لایه بعدی منتقل میشود.
خوب است بدانید چون این کپسولها بسیار ریز و مینیاتوری هستند، چاپ ایجاد شده کاملا شبیه به نوشته اصلی خواهد شد؛ که البته این روش کاری که توضیح داده شد خلاصه و ساده شده است؛ زیرا از سال 1953 به بعد که این کاغذ ها اختراع شده اند تغییرات زیادی در ساختار آن ها ایجاد شده است.
بیشتر بدانید:چاپ عکس روی لیوان با طراحی دلخواه | راهنمای کامل و نکات مهم
مزایای کاغذ NCR
با توجه به استفاده وسیع این نوع کاغذ در صنعت چاپ بدیهی است که کاغذ NCR یا همان کاغذ خود کپی مزایای زیادی دارد که در ادامه در ارتباط با مزیت های این کاغذ صحبت می کنیم.
تمیزکاری
خوب است بدانید؛ کاغذهای کاربن قدیمی لکه های جوهر زیادی را بر روی کاغذها ایجاد می کنند و کثیفی زیادی را در محیط کار افراد به وجود می آورد؛ درصورتی که کاغذ خودکپی این مشکلات را ندارد.
کیفیت بالای کاغذ
همانطور که در قسمت های قبلی نیز گفتیم؛ با توجه به کوچک بودن کپسول های موجود در لایه های مختلف کاغذ NCR این کاغذ با کیفیت بسیار زیادی چیزی که نوشته شده است را بر روی کاغذ بعدی به وجود می آورد؛ که از مزایای کاغذ کاربن لس میتوان به این نکته نیز اشاره کرد.
آسیب کمتر به محیط زیست
خوب است بدانید کاغذ NCR نسبت به تمام روش های مورد استفاده برای کپی کردن یک نوشته روی کاغذ دیگر آسیب کمتری به محیط زیست می رساند و دوست دار آن محسوب می شود؛ زیرا استفاده از آن ها برخلاف کاربن هیچ گونه زباله ای ایجاد نمی کند.
سرعت عمل
این نوع کاغذ میتواند به انجام کار ها در بانک ها، سایر ادارات و به طور کلی تمام شرکت های دیگر سرعت زیادی ببخشد و باعث شود کارها خیلی بهتر پیش برود.
عدم ایجاد لکه روی دست
خوب است بدانید؛ به عنوان یک مزیت دیگر می توان به این نکته اشاره کرد که در هنگام کار با این کاغذ ها هیچ جوهری به دست افراد اصابت نمی کند و باعث می شود که دست افراد کاملا تمیز باقی بماند.
معایب کاغذ NCR
طبیعتا هر نوع وسیله و ابزاری معایب خاص خودش را دارد؛ که کاغذ NCR نیز از این قاعده مستثنی نیست که در ادامه معایب آن را ذکر می کنیم.
نازک بودن کاغذ
باید بگوییم اولین و اصلی ترین عیبی که هنگام استفاده از این نوع کاغذ ها به چشم می آید نازک بودن این نوع کاغذ ها است زیرا پس از گذشت مدت زمان کوتاهی ممکن است این کاغذ ها پاره شوند؛ البته خوب است بدانید کاغذ NCR تولیدی در ایران نسبت به کاغذ های دیگر ضخیم تر است اما متاسفانه کیفیت کمتری در انتقال حروف و نوشته ها نسبت به کاغذ های تولید شده در اندونزی دارد.
فشار زیاد در حالت سه برگی
یکی دیگر از معایب کاغذ های NCR این مسئله هست که در کاغذ های خود کپی سه برگی نیاز هست فشار بسیار زیادی بر روی کاغذ اعمال شود تا نوشته ها بر روی کاغذ سوم ظاهر گردند.
کم رنگ بودن نوشته ها
یکی دیگر از معایب کاغذ کاربن لس این هست که نوشته های کپی شده در صفحه های بعدی بسیار کم رنگ خواهند بود و در برخی مواقع اگر فشار کافی در هنگام نوشتن وجود نداشته باشد نوشته ها پیدا نخواهند بود.
از بین رفتن نوشته ها
به عنوان یک عیب دیگر لازم هست به این مسئله اشاره کنیم؛ پس از گذشت یک مدت زمان مشخصی ممکن است نوشته های ایجاد شده در صفحات بعدی از ناخوانا شود، کم رنگ شود و یا از بین برود.
یک رو بودن کاغذ
عیب بعدی کاغذ های کاربن لس این هست که کاغذهای این چنینی یک رو هستند و شما نمی توانید از تمام ظرفیت کاغذ خود برای نوشتن استفاده کنید و در هر دو روی کاغذ بنویسید؛ که این مسئله می تواند مستلزم پرداخت هزینه بیشتر باشد.
هزینه کاغذ های کاربن لس
در ارتباط با هزینه کاغذهای کاربن لس باید بگوییم که هزینه آن ها نسبت به چند لایه بودن یا دو لایه بودن آن ها، رنگ کاغذ، کیفیت کپسول های موجود در میان کاغذ ها و سایز آن ها بستگی دارد.
خوب است ذکر کنیم؛ کاغذ های NCR در رنگ بندی های تک رنگ، قرمز، مشکی و سرمه ای و چند رنگ در سایز های متفاوت A6 تا B4 موجود هست که قیمت هر یک با یک دیگر متفاوت هست.
انواع کاغذ های کاربن لس
کاغذهای NCR بر اساس تعداد لایه، نوع پوشش شیمیایی و رنگ کاغذ به انواع مختلفی تقسیم میشوند. برخی از انواع رایج کاغذ NCR عبارتند از:
- کاغذ NCR دو لایه: برای تهیه یک کپی
- کاغذ NCR سه لایه: برای تهیه دو کپی
- کاغذ NCR چهار لایه: برای تهیه سه کپی
- کاغذ NCR رنگی: برای شناسایی بهتر هر نسخه
برای انتخاب کاغذ NCR مناسب، باید به عوامل مختلفی از جمله تعداد نسخههای مورد نیاز، کیفیت مورد انتظار، نوع چاپگر و بودجه در نظر گرفته شده توجه کرد.
کاربرد کاغذهای NCR
کاغذهای NCR در صنایع و مشاغل مختلفی کاربرد دارند، از جمله:
- صنعت چاپ: برای تهیه فاکتور، رسید، قرارداد و سایر اسناد اداری
- صنعت حمل و نقل: برای صدور بارنامه و سایر اسناد مرتبط
- صنعت بانکی: برای صدور رسیدهای بانکی
- فروشگاهها و سوپرمارکتها: برای صدور فاکتور فروش
- رستورانها و کافیشاپها: برای صدور قبض
- بیمارستانها و مراکز درمانی: برای پروندههای پزشکی
جمع بندی
از کاغذهای NCR در تولید انواع فاکتور های رسمی و غیررسمی، قولنامه های آماده و تمام انواع کاغذ های اداری استفاده می شود. پس به عنوان اولین و اصلی ترین جا که از آن استفاده می شود می توان به چاپخانه ها اشاره کرد؛ در این مراکز از کاغذ های خودکپی بیشتر به منظور چاپ فاکتور استفاده می شود. بنابراین کاغذ کاربن لس به عنوان یک فناوری کاربردی و کارآمد، در بسیاری از صنایع و مشاغل جایگزین مناسبی برای روشهای سنتی کپیبرداری شده است. با توجه به مزایای متعدد این نوع کاغذ، استفاده از آن به طور فزایندهای نیز در حال گسترش است.